Poročilo projekta Jadrnice optimizma

Že od leta 2017 skupaj z OŠ CIRIUS (Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik) izvajamo projekt "Jadrnice optimizma", ki v petih dosedanjih izvedbah to nepozabno doživetje uresničil za kar 95 otrok. CIRIUS je osrednja državna izobraževalno rehabilitacijska ustanova za gibalno ovirane otroke in mladostnike in tiste, ki imajo poleg gibalne oviranosti še druge posebne potrebe.

Organizacija in izvedba jadranja sta potekali po načrtu, ki ga je pripravila ekipa Jadralnega kluba Optimist v sodelovanju z zaposlenimi CIRIUS Kamnik. Staršem smo pred izvedbo jadranja predstavili program dejavnosti, učenci in dijaki pa so bili seznanjeni z vsebino ter pravili vedenja.

Aktivnosti na jadrnici so bile izpeljane s strani strokovnih delavcev CIRIUSA po programu in so zajemale predvsem področja samostojnosti, splošne poučenosti, socialnih veščin in doživljajske pedagogike. Udeleženci so sami skrbeli za pripravo obrokov, bili samostojni pri skrbi zase, se učili pravil vedenja na jadrnici in v marini, urili plavalne veščine, si ogledali okoliške znamenitosti, pridobivali novo znanje o jadrnicah in pomorstvu. V konkretnih situacijah so razvijali socialne veščine in krepili medsebojne odnose na večernih družabnih dogodkih, pri socialnih/družabnih igrah in s pogovori. Z izvedbo so bili zelo zadovoljni tako učenci in dijaki, kot tudi strokovni delavci ter zunanji sodelavci/organizatorji.

Plovba z jadrnico je nekaj, kar si večina otrok OŠ CIRIUS predstavlja le v sanjah. Jadralni klub Optimist ob finančni podpori Harley-Davidson Lipa Chapter Slovenija in donatorjev, pa sanje otrok in mladostnikov že vrsto let spreminja v resničnost – pravljično resničnost! Za to smo jim neizmerno hvaležni. Želimo si, da bi se projekt nadaljeval tudi v prihodnje, in da bi še več učencev in dijakov OŠ CIRIUS doživelo plovbo na jadrnici. Hvala!

Za podrobne informacije si lahko ogledate tudi uradno poročilo. (povezava na PDF)

Oznake
Klikni za sorodne objave

Ta stran uporablja ne-bistvene piškotke. Če nadaljujete z uporabo se strinjate z našo politiko zasebnosti.